En af rideskolens heste, som eleverne fra Maglemosens ridehold ridder på

En ganske særlig ridelektion

Et nyt samarbejde mellem Ungdomsuddannelsescenter Maglemosen, Ballerup Rideklub og Ballerup Kommune giver særlige elever mulighed for at gå til ridning.

Der er livlig aktivitet på Ballerup Rideklub, og indgangen til ridehuset er fyldt af heste, hjælpere, pædagoger og unge, der står klar til dagens ridelektion. En hjælper hilser med den gladeste stemme én af eleverne, med et: ”Hej Sarah, her er din hest. Han hedder James.” Dennis, som er en af de unge, der står klar til at ride, supplerer med et skælmsk grin: ”Det er ligesom James Bond…” Humøret er helt i top denne morgen i Ballerup.

 

Et særligt ridehold

Det er et ganske særligt ridehold, der skal i gang. 

Deltagerne er alle elever fra UUC Maglemosen i Ballerup, som er et uddannelsescenter for unge med udviklingshæmning og blandede diagnoser.

Der er plads til otte deltagere på holdet. For de fleste er det fjerde gang i dag, men for Dennis er det første gang, han skal ride. Han bliver nervøs, da han skal op på hesten og indrømmer, at han er lidt bange. 

Rideholdets deltagere er en blandet elevgruppe fra UUC Maglemosen. Eleverne er kognitivt meget forskelligt udfordret. Elisabeth Simonsen, pædagogisk leder af UUC Maglemosen fortæller, at skolens motto er, at ”Alle har ret til en uddannelse.” Elisabeth har redet, siden hun selv var barn:

”Der var derfor ikke langt til tanken om, at så har disse børn vel også ret til et fritidsliv, i dette tilfælde til at ride. Jeg vil i hvert fald gerne arbejde for, at eleverne får chancen. Der er så meget, vi andre tager for givet. Der skal bare være nogle, der er talerør for de her børn. Sådan noget her sker ikke automatisk,” fortæller Elisabeth og tager hånd om Dennis, da han i første omgang ikke har mod på at sætte sig op på hesten. I stedet går de en tur sammen med Golden, der lader Dennis sætte tempoet.

”Du har jo redet før – du skal bare lige glemme, du er nervøs,” siger Elisabeth til Dennis, der tager mod til sig og kommer op på Golden, og han får straks at vide, hvor sej han er, og der tages fotos som dokumentation til hans forældre, så de kan tale om oplevelsen senere.

 

Tilbuddet opstod i det uformelle møde

Elisabeth Simonsens idé om et ridetilbud til eleverne blev realiseret via en række uformelle snakke med Maria Kroman, der er daglig leder af Ballerup Rideklub, og Ballerup Kommunes idrætskonsulent Peter Bøgelund.  

Maria Kroman fra Ballerup Rideklub fortæller:

”Heste kan noget specielt. De kan fornemme, hvis der er særlige behov, der skal tages hensyn til. Så bliver de ekstra forsigtige. Det er tydeligt at se, at eleverne og hestene udvikler en særlig samhørighed, og derfor er det helt oplagt, at vi som rideskole indgår i sådanne initiativer.”

Peter Bøgelund supplerer:

”Det var helt oplagt at hjælpe med at arbejde på at få stablet det her tilbud på benene, for bare lige at følge op på hvad Elisabeth siger, så har alle jo faktisk ret til en fritid, og det er vores opgave at understøtte, at det kan ske.”

 

Støttende miljø og en super fed arbejdsplads

For at tilbuddet flyder, er der en række pædagoger til stedet for at hjælpe. Da Fie skal op på sin nordbagger, bliver hun nervøs, da den bevæger sig, og hun får straks et kæmpe kram af pædagogen Peter, så hun falder til ro. Peter går ved siden af hende hele ridetimen og holder i hånden og støtter Fie, der begynder at nynne i et lavt toneleje, fordi hun er godt tilpas.

Da Fie er færdig med at ride, bliver pædagogen Peter tilbudt en lille ridetur, og her er det tydeligt, at heste godt kan være skræmmende for alle. Men når nu Dennis kom op at sidde på hesten, kan Peter ikke stå tilbage, og han kommer op og bliver trukket en tur, selvom han ikke er helt tilpas ved situationen. ”Heste er da et ret fint dyr, særligt når det er meget langt væk,” griner han – men han har til gengæld ingen problemer i at nærme sig dyrene, når eleverne skal have hjælp.

Hele ridetimen foregår i et enormt støttende miljø, med thumbs up, highfives, ros, smil og kram fra både pædagoger og rideskolens hjælpere, og det er ingen overraskelse, da en af pædagogerne umotiveret fortæller, at UUC Maglemosen bare er en super fed arbejdsplads at være på.

 

Seneste nyheder